Najbolji vegetarijanski popečci – Recepti za polpete od povrća

polpeta od slanutka

Zanima te što jedemo kad ne jedemo naše Barcode Mitra vege burgere? Čitaj dalje i saznaj najbolje recepte za vegetarijanske i veganske popečke, polpete i faširance bez mesa – direktno od vege burger eksperata!

Kad god nam je mama kao malima htjela ubaciti porciju povrća u jelo bez da skužimo, napravila bi nam popečke. Čim bi uočili nešto zeleno počeli bi gunđati. No na kraju bismo se uvijek predali jer – budimo realni – popečci od povrća su jednostavno preukusni! ?

S vremenom smo oprostili mami njene podmukle kulinarske pothvate. Štoviše, danas jedva čekamo strpati povrće u svako moguće jelo jer je super zdravo i ukusno.

A pogodi što? Na kraju smo i napravili karijeru od trpanja povrća u najneočekivanija mjesta ? Burgere, jel.

fit cure
“Bit ćemo zdrave ko hren!”
“Misliš dren?”
“E, to drugo, da!”

POLPETE OD POVRĆA

Vegetarijanske polpete od povrća su jedni od naših najdražih vegetarijanskih recepata!

Frižider i frizer su nam pretrpani polpetama od povrća bio dan, noć, suton ili praskozorje.

Zašto? Jer su zdrave, povoljne i jednostavne za napraviti, a vole ih svi od djece do djedova!

Bogate su vlaknima, proteinima i bitnim vitaminima – te čak i stvarima koje se ne rimuju s ovom rečenicom ?

Toliko jednostavno, a toliko ukusno jelo da nam dođe da ne jedemo više nikada ništa osim polpeta. Svih…mogućih…vrsta. Tebi donosimo recepte za naše najdraže zdrave popečke od povrća:

  • Popečci od tikvica ?
  • Popečci od kelja ?
  • Popečci od blitve ?
  • Popečci od slanutka ?
  • Popečci od leće ?
  • Popečci od graha ?
barcode mitra burgeri na grillu
“Uuuuu, to dolazi u bojama?”

Ovo su jednostavne polpete od povrća koje možeš ili napraviti u par minuta (kao npr. popečke od tikvica) ili pripremiti veću količinu i zamrznuti (kao npr. popečci od leće).

Faširanci od povrća su odličan način da ubaciš zdravu porciju povrća u obrok svom klincu/mališanu/popišancu ili kako ga već zoveš ?, a nije ni loš način da samog sebe zavaraš ako nisi fan zelenog.

Za zdraviju verziju napravi polpete iz pećnice s minimalno ili čak bez ulja, a za standardnu verziju napravi pržene polpete na tavici. Ako imaš grill, onda ih zgrillaj kao mi, a ako ne – onda nas posjeti ?

barcode mitra burgeri na grillu
“They see me grillin’, they hatin’…

Neki od recepata za popečke od povrća su vegetarijanski, dok su drugi veganski – kako bi se našlo ponešto za (skoro) svakoga!

POPEČCI OD TIKVICA

polpete od tikvica
“Dragi, nemoj reći djeci da sam stavila tikvice unutra.”

Ako bismo morali izabrati jedno najdraže jelo od tikvica, to bi morali biti popečci. Polpete od tikvica su jedan od onih recepata za koje imaš osjećaj da si uspio prevariti svijet – toliko su ukusne, a toliko jednostavne za napraviti!

Izgledaju kao mini torte, imaju okus kao slane palačinke, a prepune su zdravih tikvica!

psi prestrašeni zbog velike tikvice
Znamo nemali broj ljudi koji ovako reagira na povrće.
Source: Redditer mtglilianavess

Tikvice su bogate antioksidansima, vitaminom K i magnezijem, a imaju i jako malo kalorija – samo 17 kalorija na 100g.

Ove pljeskavice od tikvica najviše volimo jesti s jogurtom ili vrhnjem – jer zašto komplicirati nešto toliko savršeno jednostavno.

Za ovaj recept s tikvicama vjerojatno već imaš sve sastojke doma! Mogu se napraviti el clásico kaopečeni popečci u tavici ili kao zdravija verzija: popečci od tikvica iz pećnice!

SASTOJCI

  • 1kg tikvica
  • 1 žličica plus 1/2 žličice soli
  • 2 velika jaja
  • 1/2 šalice nasjeckanog mladog luka
  • 1 šalica brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • Maslinovo ulje
  • Kiselo vrhnje ili jogurt za posluživanje
tikvice
Hm, izgleda da postoje i nezastrašujuće tikvice.

POSTUPAK

  1. Tikvice operi, oguli i odreži krajeve. Naribaj tikvice na najvećim rupama na ribežu. Naribane tikvice stavi u veliku zdjelu za miješanje, umiješaj 1 žličicu soli i stavi na stranu 10 minuta.

  2. Nakon 10 minuta, stisni tikvice rukom čvrsto iznad sudopera da ukloniš vodu koja se nalazi u njima.

  3. Nakon žmikanja bi trebalo ostati 3 1/2 do 4 šalice iscijeđenih tikvica. Prebaci ih u veliku zdjelu za miješanje.

  4. Dodaj 1/2 šalice nasjeckanog mladog luka i 2 lagano tučena jaja.

  5. U maloj zdjeli pomiješaj zajedno 1 šalicu brašna s 1 žličicom praška za pecivo, 1/2 žličice soli i 1/2 žličice crnog papra. Dodaj smjesu od brašna u smjesu tikvica i miješaj dok se dobro ne sjedini.

  6. POLPETE IZ PEĆNICE:

    Ako radiš polpete od tikvica u pećnici onda prati recept do 5. koraka, i umjesto da ih staviš na tavicu, stavi ih na protvan premazan maslinovim ulje ili obložen papirom za pečenje (za nemasnu verziju).

    Protvan stavi u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na otprilike 25min ili dok ne postanu zlatno smeđi.

    POLPETE NA TAVICI:

    Stavi tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 2 žlice maslinovog ulja. Kada ulje postane vruće, dodaj mješavinu tikvica velikom žlicom.

    Rubove malo izravnaj kako bi se oblikovale male pljeskavice od tikvica. Prži 3-5 minuta po strani ili do zlatno smeđe boje.

    Ako prebrzo posmeđe, smanji vatru. Posluži dok su popečci od tikvica još vrući, s kiselim vrhnjem ili jogurtom.

PRO TIPS

  • Trik za postizanje hrskavih rubova je iscijediti tekućinu iz tikvica što je više moguće. Nećeš vjerovati koliko vode se krije tamo!
  • Peci polpete u dvije tavice istovremeno kako bi si skratio/la vrijeme u pola!

POPEČCI OD KELJA I KRUMPIRA

polpete od kelja
“Ma ne, ovo je preukusno da bi imalo kelj u sebi. Sigurno si se zabunila.”

Znamo ne tako malen broj ljudi koji bi od kelja trčali brže nego od provalnika.

Možda ih kelj podsjeća na variva od kelja kojima su nas mame filale prije nego smo imali pravo glasa oko svoje prehrane… a možda im se jednostavno gorkasti okus kelja ne sviđa.

Koji god razlog bio, ovaj recept za polpete od kelja bi promijenio čak i njihovo mišljenje!

košara povrća
“Dragi, OPET si zaboravio kupit kelj?”

Samo 200g kelja zadovoljava tvoje dnevne potrebe za vitaminom C i vitaminom K! Kelj je bogat vlaknima i ima malo kalorija (samo 27 kalorija na 100g).

U ovim faširancima od kelja i krumpira okus ovog povrća je poprilično zamaskiran pa tako dobivaš sve prednosti kelja – bez njegovog snažnog okusa.

SASTOJCI

  • 1 manja glavica kelja
  • 2 – 3 krumpira
  • 1 jaje
  • pola vrećice parmezana
  • svježi peršin
  • kim i sezam
  • sol
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje

POSTUPAK

  1. Operi kelj, odstrani debele dijelove, a listove izreži.

  2. Tako pripremljeni kelj skuhaj u posoljenoj vodi.

  3. Procijedi ga, nasjeckaj na sitno i dodaj malo soli i parmezan.

  4. Krumpir oguli i naribaj.

  5. Krumpiru dodaj sitno nasjeckani peršin, malo papra, kim, sezam i jaje.

  6. Smjesu dodaj u kelj i dobro pomiješaj.

  7. Ako je smjesa pretekuća, možeš dodati nešto krušnih mrvica.

  8. Napravi popečke od kelja, uvaljaj ih u krušne mrvice i peci na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđe.

POPEČCI OD BLITVE

polpeta od blitve
“Bl bl bl bl bl…blitva??”

Ne, ne šalimo se. Popečci od blitve su zakon! Obožavamo njihovu zelenu boju od koje se groze svi mlađi od 12 godina – jer to znači da ih ne moramo dijeliti s djecom ?

Ove polpete od blitve su odlične za ubaciti u burger pecivo s npr. guacamole umakom, rajčicom i lukom, a nisu ni komplicirane za napraviti.

blitva
“Dalmatinci čuvajte se, došli smo po vašu blitvu!”

Blitva je super bogata antioksidansima koji štite tvoje tijelo od slobodnih radikala te vitaminima A, C i K. K tome ima i jako malo kalorija – samo 19 kalorija na 100g!

To je čini savršenom namirnicom za svaku dijetu (čak i onu na kojoj ti kažu da trebaš jesti samo lubenicu tjedan dana ? Nadamo se da nisi na takvoj dijeti.) 

Saznaj kako smo napravili popečke od blitve s feta sirom ?

SASTOJCI

  • 400g blitve
  • ½ šalice nasjeckanog peršina
  • ¼ šalice nasjeckanog korijandera
  • ¼ šalice nasjeckanog kopra
  • 1 ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 velika jaja
  • 90g drobljenog feta sira
  • maslinovo ulje

POSTUPAK

  1. Zagrij veliki lonac posoljene vode, dodaj blitvu i kuhaj 5 minuta.

  2. Izvadi iz lonca i dobro ocijedi, listove osuši papirnatim ili kuhinjskim ručnikom.

  3. U blender stavi blitvu sa začinskim biljem, muškatnim oraščićem, šećerom, brašnom, češnjakom i jajima. Pulsiraj dok se dobro ne pomiješa.

  4. Zagrij 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad ulje postane vruće, stavi po 1 žlicu mješavine za svaki popečak od blitve. Lagano pritisni popečak da se spljošti.

  5. Peci par minuta na svakoj strani, do smećkaste boje. Prebaci na protvan ili tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi se upio višak ulja. Posluži toplo, idealno u burgeru!

POPEČCI OD SLANUTKA

burger od slanutka
Kak to misliš “treba posolit SLANutak?”

Slanutak je bog i batina veganske prehrane jer je bogat proteinima (čak 19g na 100g) pa služi kao odlična zamjena za meso.

K tome, slanutak je i jako povoljna namirnica, a može se koristiti na mnogo načina. Naša tri najdraža recepta su hummus (pire od slanutka), curry od slanutka i naravno: polpete od slanutka!

slanutak
“Baci još jednu lošu foru o slanutku na 5…4…3…2…”

Osim što je bogat proteinima, slanutak je također i jako zdrav zbog svog visokog udjela vlakana! Zahvaljujući njima se osjećaš sitim/sitom dugo nakon jela, a pomažu i kod regulacije probave ? te šećera u krvi.

Ovi popečci od slanutka su veganski, a inspirirani su turskom kuhinjom!

SASTOJCI

  • 1 (200 g) manja tikvica, nasjeckana
  • 1/2 (60g) šalice nasjeckane mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • komadić đumbira od 1,5cm
  • 1 zeleni čili
  • 1 1/2  šalice kuhanog slanutka
  • 1/2 žličice kumina
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 do 3/4 žličice soli
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana ili mljevenih chia sjemenki
  • 1/4 šalice (30 g) brašna po izboru (slanutkovo, rižino brašno, pšenično, zobeno, itd.)
  • 1 do 2 žlice krušnih mrvica ili više brašna
  • maslinovo ulje po potrebi

POSTUPAK

  1. Tikvice naribaj pomoću ribeža ili izmiksaj pomoću blendera. Lagano ih pritisni u papirnati ručnik ako imaju previše tekućine u sebi.

  2. Mrkvu, đumbir, češnjak i čili izmiksaj u blenderu ili naribaj na ribežu i dodaj u zdjelu.

  3. Slanutak miksaj dok ne postane grubo mljeven, ali ne do kraja – dakle prije nego potane pasta. Dodaj u zdjelu.

  4. Napravi mješavinu turskih začina: pomiješaj kumin, korijander i crni papar. U maloj tavi zagrij 1/2 žličice ulja. Kad se ulje zagrije, dodaj začine i prži kratko dok ne zamirišu. Ovaj korak je opcionalan pa ako želiš možeš ga preskočiti i koristiti svježe začine.

  5. Prebaci začine u zdjelu. Dodaj cimet, kardamom, sol, brašno, lan i dobro izmiješaj. Po potrebi dodaj krušne mrvice.

  6. POLPETE NA TAVICI:

    Oblikuj polpete od slanutka i prži s malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri, 5 do 6 minuta po strani.


    POLPETE IZ PEĆNICE:

    Za polpete u pećnici, peci na 200 stupnjeva, 20 do 25 minuta.

  7. Posluži u burger pecivu s chutney umakom, kečapom, vege
    majonezom i povrćem kao npr. rajčica, luk i salata.

Inače, polpete od slanutka možeš naći i u našem crvenom burgeru!

crveni burger barcode mitra
Sastojci? Slanutak, riža, cikla, mrkva, chilli, kajenska paprika, pepperonchini, dimljena ljuta paprika, ljuta i slatka slavonska paprika! ???

POPEČCI OD LEĆE

polpete od leće
Ne trebaš leće da vidiš da su ovo najbolji popečci od leće! Il’ neš slično.

Za ekstra dozu zdravih veganskih proteina izaberi grahoricu koja je najbogatija njima – leću! Sčak 26g proteina na 100g dizat ćeš te vrećice s placa ko velki/velka i uvijek ćeš imati energije za stajati u tramvaju.

No to je samo jedan od razloga zašto su popečci od leće jedan od najpopularnijih veganskih recepata. Leća je također i jako zdrava! Realno, da je pet puta skuplja sigurno bi je prozvali superfood-om ?

leća
Leća postoji u mnogo boja: crvena, smeđa, zelena i crna su najpoznatije.
(Ozbiljan caption za ozbiljne ljude. Sigurno ima i takvih.)

No mi smo sretni da je ova skromna grahorica zadržala svoju nisku cijenu, a pritom visoku nutritivnu vrijednost.

Osim što proteini čine čak 25% leće, ona je također i odličan izvor željeza, magnezija, cinka i zdravih vlakana!

Klasični recept za veganske polpete od leće smo napravili s gostom iznenađenja: gljivama!

SASTOJCI

  • 1 žlica mljevenog lana
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 225 g gljiva, sitno sjeckanih
  • 1 žlica soja umaka
  • ½ čajne žličice dimljene paprike
  • 1 mali luk, narezan
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra
  • 1 ½ šalice leće (300 g), kuhane
  • 1 šalica zobi (100 g)

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 200 ° C.

  2. Da bi napravio/la zamjenu za jaje od lana, iskombiniraj mljevene sjemenke lana i vodu u maloj posudi i promiješaj. Stavi na stranu.

  3. U velikoj tavi zagrij 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.

  4. Kada se ulje zagrije, dodaj gljive i kuhaj dok većina sokova ne ispari, 7-8 minuta.

  5. Dodaj sojin umak i papriku te kuhaj još 2-3 minute. Odloži u veliku zdjelu.

  6. Na srednje jakoj vatri zagrij još jednu žlicu maslinovog ulja. Jednom kada ulje postane vruće, dodaj luk i kuhaj 3-5 minuta, dok ne postane proziran. Dodaj češnjak i kuhaj 2 minute. Dodaj sol i papar i kuhaj još 2 minute.

  7. Prebaci luk u blender, zatim dodaj leću, zob i laneno “jaje”. Pulsiraj do grube teksture, oko 10-15 puta.

  8. Prebaci smjesu leće u posudu s gljivama. Dobro izmiješaj, rukama ako je potrebno, a zatim oblikuj u 5 pljeskavica. Stavi na protvan i prekrij plastičnom folijom pa zamrzni na 20 minuta.

  9. Izvadi polpete od leće iz zamrzivača. U velikoj tavi zagrij preostalu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Jednom kada ulje postane vruće, dodaj 2-3 pljeskavice, pazeći da ne pretrpaš tavu.

  10. Peci 5 minuta, zatim okreni i peci 5 minuta na drugoj strani. Ponovi s preostalim popečcima od leće.

  11. Za sastavljanje hamburgera, na pecivo stavi popečak od leće, a zatim sloj dijon senfa, kriške rajčice i rikule.

Leću možeš naći i u našem zelenom burgeru!

zeleni burger
Sastojci? Leća/grašak/ bob, zobene pahuljice, blitva/špinat/kelj, celer, spirulina, mediteranski začini, luk. ???
Photo by: Sandro Sklepić

POLPETE OD GRAHA

burger od graha
Šale o grahu nikad nisu pristojne pa nećemo ni prob(avi)ti.

Posljednji, ali zato ništa manje vrijedni – popečak od graha! Volimo ga napraviti s domaćim grahom s placa i koristiti puno spicy umaka tako da ne možemo zaspati do 3 ujutro.

Šalu na stranu, polpete od graha su jednako fine kao i polpete od leće ili slanutka, a napravljene su od grahorice koju svi imamo doma. 

grah
“Mama, nećeš vjerovat, od graha se može napraviti i nešto što nije varivo!”

Grah, kao i ostale grahorice, sadrži visok udio antioksidansa i minerala kao npr. željezo, fosfor, kalcij, magnezij i cink. Također sadrži kompleksne ugljikohidrate koji (za razliku od bijelog kruha ili bijele riže) sporije podižu šećer u krvi i dulje te drže sitim/sitom.

Ove popečke od graha smo napravili s puno kumina za onaj pravi meksički kick, a nismo poštedili bome ni čili.

SASTOJCI

  • 2 konzerve crnog graha (ocijedi, isperi i osuši papirnatim ručnikom) ili 400g kuhanog graha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3/4 šalice sitno nasjeckane paprike
  • 1 šalica sitno nasjeckanog žutog luka (1/2 velikog luka)
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 i 1/2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/2 šalice krušnih mrvica ili zobenog brašna
  • 1/2 šalice feta sira
  • 2 velika jaja
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 2 žlice kečapa, majoneze ili BBQ umaka
  • prstohvat soli i papra

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 160°C. Ravnomjerno rasporedi grah na protvan obložen papirom za pečenje i peci 15 minuta dok se malo ne osuši.

  2. U međuvremenu propirjaj maslinovo ulje, sjeckanu papriku, luk i češnjak na srednje jakoj vatri dok paprika i luk ne postanu mekani, otprilike 5-6 minuta.

  3. Nježno istisni dio vlage. Stavi u zdjelu ili blender s preostalim sastojcima. Sve promiješaj ili pulsiraj u blenderu, a zatim dodaj crni grah. Pomiješaj vilicom ili pulsiraj smjesu, ostavljajući nekoliko većih komada graha.

  4. Oblikuj u polpete od graha – otprilike 1/3 šalice smjese u svakoj.

  5. Stavi popečke od graha na lim obložen papirom za pečenje i peci na 190°C po 10 minuta sa svake strane, ukupno 20 minuta.

  6. Posluži u burger pecivima s omiljenim dodacima!
kuhani grah
“Varivo na stranu mama, večeras radim popečke od graha!”

PRO TIPS

  • Savjet za brzu pripremu: pečenu ili nepečenu polpetu od crnog graha možeš zamrznuti! Složi ih jednu po jednu između slojeva papira za pečenje u posudu za zamrzavanje ili vrećicu sa zatvaračem. Kad god zatrebaš imaš gotovu polpetu od graha za 5 minuta!
  • Veganska verzija: Ove polpete od crnog graha nisu veganske. Da bi napravio/la veganske popečke od graha, izostavi sir, zamijeni Worcestershire umak s drugim veganskim umakom (npr. salsa ili vege majoneza) i jaja zamijeni s 1/3 šalice pirea od batata.

Surprise, surprise! Grah i mi koristimo u polpeti od našeg žutog burgera:

žuti burger
Sastojci? Grah, kukuruz, tikva, tikvica, kurkuma i ostali orijentalni začini, luk. ? ? ?

OSTALE POPULARNE POLPETE

Ponekad nam se čini da polpeta na ovom svijetu ima koliko i povrća! Ako si fan povrća kao mi i zanima te više o veganskoj prehrani svakako pročitaj naš blog post Veganska prehrana – Vodič za početnike (2019).

A u našim sljedećim blog postovima očekuj recepte za:

POLPETE OD ZELENOG POVRĆA

  • Popečci od špinata ?
  • Popečci od poriluka ?
  • Polpete od koprive ?
  • Popečci od brokule ?
zeleno povrće
“Mmmm, cijeli plac je jedna velika nedovršena polpeta?”

POLPETE OD ŽITARICA

  • Popečci od prosa ?
  • Popečci od riže ?
  • Polpete od soje ?
  • Popečci od heljde ?
  • Popečci od ječma ?
  • Popečci od kvinoje/quinoe ?
žitarice
“I od OVOG se mogu raditi polpete?”

POLPETE OD OSTALIH ČUDNIH STVARI

  • Popečci od pire krumpira ?
  • Polpete od bundeve ?
  • Polpete od patlidžana ?
  • Polpete od cvjetače/karfiola ?
tropsko voće
“Ooookej, sad vam više ne vjerujem ?

ZAKLJUČAK

Polpete od povrća su ne samo zdrave i povoljne, već su i jednostavne za napraviti. U Barcode Mitri, polpete nisu samo dio našeg profesionalnog života, već i privatnog!

Omiljene su među svima, čak i najvećim protivnicima povrća (da, tebi se obraćamo, Marko iz 1.C)! Zato uvijek imamo par komada u frizeru, za jednostavne lijene večere i komplicirane mlađe goste.

marko
“Okej jest ću, al neću gledat.”

HEJ, NEJDI JOŠ!

Svidio ti se blog post ili si jedan od onih *čudaka, khm* koji vole čitati newslettere? Super!

Prijavi se na naš newsletter ? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?

mitra ljubi nepoznati muškarac u obraz
“Ovo nećeš objavit, jelda?”

Autorica: Martina Beg

Pogledaj kako naručiti sočnu vegansku klopu

Newsletter

Pretplati se na naš newsletter za sve novosti, ponude i promocije!