Želiš napraviti nešto slatko ali jednostavno i zdravo? U današnjem nastavku traganja za savršenim veganskim receptom saznat ćeš sve o muffinima i usput saznati najbolje recepte za muffine.
VRSTE MUFFINA I RECEPTI
Za početak, vratimo se u prošlost. Tamo negdje 19. Stoljeće kada su izmišljeni muffini kakve znamo danas. Također postaje još jedna vrsta muffina, engleski. Glavna razlika je da su američki sličniji malim tortama dok su engleski više spljošteni. Sve u svemu jednako su fini samo ovisi kakve želiš raditi taj dan!
OSNOVNI RECEPT ZA MUFFINE
Postoje razne vrste kao: muffini s čokoladom, muffini s borovnicom, muffini s bananom i još milijun toga. No svi imaju sličnu bazu. Zato ako ti se jede normalan muffin bez ikakvih dodataka mi smo tu za tebe. Još smo i dobre volje pa ćemo ubacit recept za engleske ?
SASTOJCI
- 250 g brašna
- 170 g šećera
- 4 g praška za pecivo
- 2 g soli
- 120 ml ulja
- 250 ml biljnog mlijeka ili voćnog soka
- 60 ml rastopljenog kokosovog ulja
POSTUPAK
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i izvadi košarice za muffine te postavi ih u kalupe.
- U velikoj zdjeli umuti suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol
- Dodaj vlažne sastojke i miješajte dok se tek ne sjedine.
- Preklopi u suhe smjese. Ravnomjerno podijeli smjesu između 12 košarica za muffine i peci oko 20-25 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Ostavi da se muffini malo ohlade prije nego što ih izvadiš iz kalupa.
ENGLESKI MUFFINI
Zanimljiva činjenica o muffinima općenito je da se “engleski muffini” nisu uopće prodavali u engleskoj do kraja 20. stoljeća popularizacijom lančanih kafića kao Starbucks!
SASTOJCI
- 375 g bijelo brašno½ čajne žličice soli
- 2 žličice šećera
- 2 žličice instant kvasca,
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 30 ml kokosovog ulja izmjerite u tekućem obliku i provjerite je li na sobnoj temperaturi kad se doda. Ovdje možete dodati za bilo koje drugo ulje bez ulja ili veganski maslac
- 200 ml 2 žlice mlake vode
- malo dodatnog brašna za gnječenje i valjanje
POSTUPAK
- Ako imaš samostojeći mikser s kukom za tijesto, dodaj sve sastojke u zdjelu i miješaj oko 7 – 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.
- Ako nemaš samostojeći mikser, dodaj sve suhe sastojke u veliku zdjelu.
- Ulij vodu i tekuće (ali sobne temperature) ulje, zatim kratko promiješaj da se brašno sjedini i upije.
- Izvadi na brašnjavu površinu i rukama miješaj najmanje 10 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i elastično. Ako se nakon nekoliko minuta gnječenja osjeća ljepljivo, dodajte žlicu brašna, miješajući između dodataka.
- Nakon što se tijesto adekvatno promiješa i postane glatko i elastično, stavi ga u lagano nauljenu posudu i poklopi. Upotrijebi poklopac, vlažan čisti ručnik za suđe ili omotač. Ostavi na slobodnom području dok se ne udvostruči (otprilike jedan sat, iako će to varirati ovisno o toplini okoliša). Dobit ćeš najbolji okus ako ga ne žuriš, zato savjetujemo da ga ostaviš na kuhinjskom pultu i ne premjestaš negdje jako toplo da ga ubrzaš.
- Poravnaj veliki lim za pečenje pergamentnim papirom i pospi ga kukuruznim brašnom ili brašnom ako nemaš kukuruzno brašno.
- Nakon što se tijesto udvostruči, izvadi ga i razvaljaj ga valjkom dok ne bude debljine oko 2 cm.
- Koristi rezač za kolače (promjera oko 7cm je dobro) da izrežeš kruglice i staviš ih na pripremljeni lim za pečenje. Ako nemaš rezač za kolačiće, možeš koristit vrh čaše ili poklopac posude. Pazi da ih pažljivo narežeš i izvadi što više možeš iz prve šnite valjanog tijesta jer su muffini iz prve ture uvijek nešto bolji od onih napravljenih s preostalim tijestom.
- Vrhove muffina pospi s više kukuruznog brašna (ili s običnim brašnom), a zatim poklopi i ostavi ponovo dok se gotovo ne udvostruče. Ovaj put to neće potrajati. Obično oko 30 – 40 minuta.
- Ako imaš rešetku, zagrij ju na srednje jakoj vatri. Ako nemaš rešetku, umjesto toga možeš koristiti tavu.
- Kada temperatura rešetke bude na temperaturi ili kada je tvoja tava zagrijana, stavi onoliko muffina koliko će se udobno smjestiti (s dovoljno prostora da ih lako okreneš),. Važno je biti što nježniji jer ne želiš istjerati zrak iz njih.
- Peci ih 5 -7 minuta dok lijepo ne poprime zlatnu boju na dnu, zatim ih lagano preokreni i peci još 5 – 7 minuta.
Nakon što ih napraviš pozovi sve svoje prijatelje na popodnevni čaj!
MUFFINI OD ČOKOLADE
Jedu ti se sočni čokoladni muffini, onda je ovo savršen recept za tebe. Uz to je vrlo jednostavan! Ako si se ikada zapitao/ zapitala koja je stvarna razlika između cupcakesa i muffina sada ćemo raskrinkati to pitanje!
Razlika je ustvari jako mala ako ih radite s slatkim dodacima no jedna od većih razlika je da se muffini mogu raditi s slanim dodacima, dok su cupcakes male torte koje također imaju preljev.
Zaputimo se u kuhanje i istraživanje recepta za sočne čokoladne muffine!
SASTOJCI
- 156 g brašna
- 150 g bijelog šećera
- 43 g kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica instant espresso praha
- 1/2 žličice soli
- 236 ml biljnog mlijeka (poput soje ili badema)
- 112 g laganog ulja (poput kanole ili povrća)
- 15 ml jabučnog octa
- 180 g veganske čokolade
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 200 C. Napuni tepsiju s papirićima za muffine.
- U velikoj posudi pomiješaj brašno, šećer, kakao u prahu, prašak za pecivo, instant espresso prah i sol. Zatim dodaj mlijeko, ulje i jabučni ocat i miješajte dok se tek ne sjedini. Dodaj čokoladne komadiće.
- Ravnomjerno rasporedi smijesu između 12 ili 9 košarica za muffine. Peci 20 do 26 minuta, sve dok muffini na vrhu nemaju pukotine, a čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista. Ostavi da se muffini ohlade u tavi prije vađenja.
- Posluži ove sočne muffine s čokoladom.
JESTE LI ZNALI – FAIR TRADE
Svi volimo čokoladu i muffine od čokolade. Ali mi najviše volimo Fair Trade čokoladu.
Što je fair trade?
Fair trade je naziv za oblik nadzirane trgovine, pri kojoj su cijene za proizvode koje se plaćaju proizvođačima obično više od cijena na svjetskom tržištu. Pokret zagovara plaćanja fer cijena za proizvode, kao i poštovanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji.
Kvalitetni sastojci su još finiji kada znaš da su napravljeni etično. Zato kada možes kupuj fair trade!
MUFFINI OD BOROVNICE
Savršeni veganski muffini od borovnica! Napravljeni bez jaja, ovi muffini su mekani, slatki, savršeno vlažni i ispunjeni svježim borovnicama u svakom zalogaju.
Napravljeno sa naznakom limuna, da ove muffine dosegnu najvišu razinu. Ovaj brzi veganski recept može se napraviti u manje od sat vremena!
SASTOJCI
- 250 ml sojnog mlijeka
- 1 žlica jabučnog otca
- 260 g brašna
- 45 g praška za pecivo
- 3 žlice ulja
- ½ žlice soli
- 60 g šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 200 g borovnica
- Naribana kora od jednog limuna
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U maloj zdjeli pomješaj sojino mlijeko i jabučni ocat.
- U većoj zdjeli kombiniraj brašno, prašak za pecivo i sol. Stavi na stranu. U zasebnoj zdjeli pomiješaj zajedno šećer, ulje, limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
- Dodaj smjesu sojinog mlijeka / octa i miješaj da se sjedini. Umiješaj suhe sastojke dok se dobro ne sjedine. Pazi da se ne miješa previše – nekoliko grudica je u redu. Dodaj borovnice.
- Napuni smjesu u kalup za muffine, tako da svaku šalicu napuniš otprilike ¾. Peci 20-25 minuta dok nož umetnut u sredinu ne izađe čist.
- Makni s vatre i ostavi da se muffini ohlade prije nego što izvadiš iz tave.
ZAKLJUČAK
Kada odeš na more i uživas u mirisima lavande i svježeg zraka sjeti se ovog recepta. Pogotovo ako si na odmoru s više ljudi. Jer svi znamo da je ljudima najdraža stvar dobro slatko iznenađenje, pogotovo na plaži. Zato iznenadi frendove muffinima od borovnica!
MUFFINI OD JABUKA I ZOBENIH PAHULJICA
Kombinacije muffina, jabuka i cimeta! Možeš li zamisliti koliko je to dobro? Ako ti je baka ikada radila kolače od zobenih paljuhica ili možda zeliš isprobati napraviti pitu od jabuka u obliku muffina, mi smo tu za sva ta eksperimentiranja! Plus zobene pahuljice su iznenađujuće dobre za kožu. Pogledajmo recept za muffine s jabukama.
Kada se ne možeš odlučiti između zobene kaše i pite od jabuka i onda otkriješ ovaj recept
SASTOJCI
Za jabuke
- 1 jabuku oguliti i nasjeckati na 1/4 ”kocke”
- 12 g smeđeg šećera
- 8 g cimeta
Za tijesto
- 170 g brašna
- 50 g zobi
- 65 g smeđeg šećera
- 3 g soli
- 10 g praška za pecivo
- 3 g sode bikarbone
- 72 g rastopljenog kokosovog ulja
- 125 g nezaslađenog jabučnog umaka
- 113 g mlijeka na bazi biljaka
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 375ºF. Podmaži kalupe za muffine ili stavi papirnate čašice.
- U maloj zdjeli pomiješaj jabuke, smeđi šećer i cimet. Kuhaj oko 5 minuta na srednje jakoj vatri. Jabuke bi trebale početi blago omekšavati i karamelizirati. Makni s vatre i stavi na stranu.
- U posudi za miješanje pomiješaj brašno, zob, smeđi šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj umak od jabuka, biljno ulje i mlijeko. Umetni nasjeckanu jabuku. Napunite čašice za muffine na ¾.
- Pecite oko 18 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, ili dok čačkalica ne izađe čista. Tvoji muffini s jabukama su gotovi!
ZAKLJUČAK
Ako želiš biti malo zdraviji ali opet jesti nešto prefino onda su ovo muffini od jabuka za tebe. Nažalost moram naglasiti i dalje ima šećera pa ako zeliš taj hot summer body, onda napravi koju vježbu prije ove poslastice!
PROTEINSKI MUFFINI
Želiš dobro izgledati za plažu ali stvarno ti se jede neki fini muffin? Ne trebaš se osjećati loše ako se zaželiš slatkog uz ove proteinske muffine ćeš izgledat još bolje na plaži!
Napravljeno je sa samo 7 jednostavnih sastojaka, a oni su bez šećera, bez glutena i bez ulja a tajni sastojak su banane.
SASTOJCI
- 3 srednje banane,zgnječene (približno 365 g)
- 20 g kokosovog šećera
- 45 ml biljnog mlijeka
- 1 žličica vanilije, po želji
- 1 žličica cimeta,
- 138 g bezglutenskog brašna pola zobenog brašna + pola mješavine brašna bez glutena)
- 75 g veganskog proteinskog praha
- 1,5 žlice praška za pecivo
- 1 žlica sode bikarbone
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 220 C
- U veliku zdjelu dodaj pire od banane, kokosov šećer, 3 žlice biljnog mlijeka, vaniliju i cimet te miješaj dok se ne sjedine. Dodaj u brašno, veganski protein u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Lopaticom miješaj dok se ne formira gusto tijesto. Ako tijesto izgleda pregusto, dodaj dodatnu žlicu biljnog mlijeka
- Tijesto podijeli na 8 košarica za muffine. Peci 5 minuta, a zatim smanji temperaturu na 180 C i peci još 15-20 minuta. Provjeri je li gotovo umetanjem čačkalice u središte jednog od kolačića, te bi trebao izaći čista.
- Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu 5 minuta. Pažljivo prebaci na stalak za hlađenje i ostavi da se tvoji veganski muffini ohlade još 10 minuta prije jela.
DODATNI SAVJET O PROTEINSKIM MUFFINIMA
Ako želiš malo izmijeniti recept proteinskih muffina dodavanjem drugih sastojaka, preporučujemo ove:
- Orašasti plodovi: 1/3 šalice nasjeckanih oraha, badema ili indijskog oraha umutite u tijesto ili dodajte malo vrhnja!
- Sjemenke: 1/4 šalice sjemenki suncokreta ili ga dodajte nekim sjemenkama bundeve.
- Čips od čokolade: Ili u tijesto ili na vrh pospite malo.
- Voće: 1/2 šalice borovnica ili 1/3 šalice suhog voća.
- Ili promijenite okus proteina u prahu pomoću čokoladnog proteinskog praha!
MUFFINI ZA DJECU
Naći dobar recept za muffin za djecu je skoro nemoguća misija pogotovo neki zdravi. No ovaj recept ima sve prednosti:
- Brz je za napraviti;
- Mama je sretna jer je zdraviji
- Djeca ga obožavaju
- Odmah će nestati jer je toliko fin!
S jednom smjesom možete dobiti čak 4 različite vrste muffina! Odaberi 1, 2, 3 ili 4 omiljena sastojka za miješanje, a tijesto jednostavno podijeli u odvojene zdjele, a zatim na kraju dodaj svoje omiljene sastojke. Nastavi čitati o zdravom receptu za muffine za djecu.
Naši najdraži dodatci:
- borovnice
- jabuke i cimet
- mrkve i grožđice
- čokolada
SASTOJCI
- 170 g bijelog brašna od cjelovitog pšenice
- 65 g zobi
- 45 g svijetlo smeđeg šećera
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki (samljevene lanene sjemenke)
- 1 mala jabuka
- 120 ml ulja
- 180 ml biljnog mlijeka
- 55 g maslaca
JABUKA CIMET (dovoljno za ¼ smjese)
- 1/2 male jabuke – nasjeckane na komade od 1/2 cm
- 1/4 žličice cimeta
BOROVNICE (dovoljno za ¼ smjese)
- 1 šaka borovnica
MRKVE I GROŽDICE (dovoljno za ¼ smjese)
- 1/4 srednje mrkve – naribane
- 1 žlica grožđica
- ČOKOLADA (dovoljno za ¼ smjese)
- 2 žlice narezane tamne čokolade
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 190 ° C. Podmaži ili postavi košarice za muffine u kalup.
- U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, zob, smeđi šećer, prašak za pecivo i lanene sjemenke. Dodaj naribane jabuke.
- U maloj posudi razmuti jaja. Umuti mlijeku i maslacu.Izlij smjesu od jaja u tijesto.
- Podijeli tijesto ravnomjerno između 4 zdjele. U svakoj zdjeli lagano umiješaj dodatke. Recept možete prilagoditi tako da napravite 1, 2, 3 ili 4 sorte. Prilagodite količinu dodataka po potrebi.
- Pomoću lopatice za kolačiće ravnomjerno rasporedi tijesto u kalup za muffine, napuni svaku šalicu za muffine otprilike 3/4 pune. Za svaku sortu trebalo/trebala bi dobiti 6 mini muffina.
- Peci 10 minuta, ili dok se u sredini kuha, a čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi da se malo ohladi prije nego što prebaciš na stalak za hlađenje.
ZAKLJUČAK
Zdravo? ✔️
Fino? ✔️
Savršena užina? ✔️
HEJ, NEJDI JOŠ!
Svidio ti se blog post ili si jedan od onih *čudaka, khm* koji vole čitati newslettere? Super!
Prijavi se na naš newsletter ? i saznaj svaki put kad objavimo novi blog post, novi popust ili novu inkriminirajuću sliku Mitra. Molim?
Autorica: Tara Pejanović